vrijdag 14 juni 2013

Zelfontworpen les - Boerderij

Hieronder hebben wij een lesfasenmodel voor een zelfontworpen les gemaakt. Deze les gaat over het maken van een boerderij. Het is een gezamenlijk klassenproject en omdat een boerderij veel verschillende onderdelen bevat, kan iedereen iets kiezen om te maken waar hij/zij zich goed bij voelt. Het hoeft dus niet verplicht een dier te zijn, maar ook andere onderdelen van de boerderij moeten gemaakt worden! Het lijkt ons leuk om deze les ook echt een keer uit te voeren.

Lesfasenmodel:

Voorbereiding *
Context - Boerderij
Belevingswereld - Dieren
Basisplan – We maken met z’n alle een boerderij van (fimo)klei.
Opdracht en randvoorwaarden – Er moeten minimaal 5 verschillende dieren gemaakt worden en minimaal 8 verschillende voorwerpen. Denk hierbij aan een voederbak, een gieter, een bezem en een schuur.
 
Doelen  
Beeldend doel: - Het moet een boerderij worden met dieren en boerderij voorwerpen.
Technisch doel: - Het is de bedoeling dat de leerlingen leren omgaan met fimoklei.
 
 
Receptie
/Oriƫntatie *
Introduceren
Beeldcultuur – We kijken met de klas een stukje van Barnyard en beginnen een gesprek over een boerderij. Tegelijkertijd maken we een woordweb met de dingen die op een boerderij de vinden zijn.
 
 
Informeren
Beeldbeschouwen – We bespreken gezamenlijk het stukje Barnyard en bedenken hierbij wat er allemaal aanwezig is op een boerderij en dus ook wat wij straks moeten gaan maken. Zoals hierboven al is beschreven, komt er dan ook een woordweb bij. Ik vraag de leerlingen van tevoren ook om goed op de details van de boerderij te letten.
*
Instrueren
Beeldend Probleem – Nadat de boerderij af is moet er iets mee gebeuren. We laten de kinderen hierbij beslissen wat dit is. Denk hierbij aan verandering van lente naar herfst of een dergelijke verandering.
 

hier volgt een verduidelijking van het beeldmateriaal. We kijken gezamenlijk de trailer van een Barnyard-Film (http://www.youtube.com/watch?v=l2alaKxvH8E). Dan vragen we of iemand dit tv programma kent en zo activeren we de voorkennis en trekken we de aandacht. Dan schakelen we over op het onderwerp 'boerderij'. Want wat komt er allemaal voor op een boerderij? Denk hierbij aan Barnyard (de hoofdpersonen zijn verschillende boerderijdieren, maar denk ook aan de trekker van de boer, etc.). We maken dan ook met z'n allen een groot woordweb met allerlei voorwerpen en dieren die op een boerderij voorkomen. Daarna volgt de uitleg van de opdracht.

Hieronder staat de beoordelingsmatrix:

Beoordelings- matrix
Onvoldoende
 
Voldoende
Goed
Het gebruik van boerderij dieren
Er zijn minder dan 5 dieren gemaakt.
 
(0 punten)
Er zijn 5 dieren gemaakt.
 
 
(2 punten)
Er zijn meer dan 5 dieren gemaakt.
 
 
(3 punten)
Het gebruik van voorwerpen van een boerderij
Er zijn minder dan 8 attributen gemaakt.
 
(0 punten)
Er zijn 8 attributen gemaakt.
 
 
(2 punten)
Er zijn meer dan 8 attributen gemaakt.
 
(3 punten)
Inzet
De leerling toont geen inzet in het werk dat hij/zij moet verrichten.
 
 
(0 punten)
De leerling doet wat hij/zij moet doen.
 
 
 
(3 punten)
De leerlingen tonen veel enthousiasme en inzet bij deze opdracht.
 
(4 punten)

donderdag 13 juni 2013

Klassiek schilderij met Postmoderne versie


 
Hierboven zie je als eerste het bekende schilderij van Johannes Vermeer Het meisje met de parel. De onderste foto is gemaakt door mijzelf, en moet lijken op het schilderij. Er is alleen wel iets moderns aan toegevoegd. Er zijn namelijk iPod-oortjes aan toegevoegd, waaraan je kunt zien dat het iets is uit deze tijd. Zo is er een moderne versie gemaakt van een oud schilderij.
 

woensdag 12 juni 2013

Modernistisch en Klassiek schilderij beoordelen 2


Dit is de Mary Magdalene, gemaakt door Jan van Scorel in 1530

 
Wat zie je?
Het eerste wat opvalt is de vrouw. De vrouw zit op de voorgrond. Ze heeft een erg bleke huid, ze heeft een blauw/rode jurk aan en heeft een pot/faas is haar handen. De vrouw zit op de grond voor een boom. De boom is aan de ene kan dood/afgestorven en aan de andere kant is de boom in bloei. Op de achtergrond zie je bergen en begroeiing. En ik lijk een meer te herkennen tussen de boom en de vrouw in.


Wat is de betekenis?
Ik denk dat de pot die de vrouw in haar handen heeft een urne is. Als dat zo is zit hier de as resten van haar geliefde in. De boom toont tegelijk dood en leven. De boom was afgestorven maar heeft een nieuwe start gemaakt en staat in bloei. De geliefde van de vrouw is overleden  en de vrouw moet verder gaan met haar leven. De voorgrond is donker en de achtergrond is licht. Het leven is niet somber maar het wordt vanzelf weer beter.


Hoe is het gemaakt?
Het geschilderij is gemaakt van olieverf. In dit schilderij zie 2 vormen van contrast. De voorgrond is donker de achtergrond is licht. En er is leven en dood. De vrouw staat in het middelpunt.


Welke stijl?
Het werk van Jan van Scorel behoort tot de noordelijke renaissance. Deze stroming kenmerkt zich doordat zij zich op een aantal vlakken losmaakt van de laatmiddeleeuwse beeldende kunst en cultuur.

Mening
Ik vind het een mooi schilderij. Vooral omdat je lang kan nadenken over de diepere betekenis ervan. Op het eerste gezicht oogt het somber. Maar als je kijkt naar de boom zou je ervan uit kunnen gaan dat er een stijgende lijn zal komen in het leven van de vrouw.






Het schilderij Making waves is van Rob Gonsalves. Jaartal onbekend.


Wat zie je?
Je ziet een woonkamer dat langzaamaan veranderd in de zee. Het schilderij is gemaakt met allemaal blauwtinten. Hierdoor valt direct de paarse stoel op. Verder is het in het huis donker en brand er 1 kaars die de kamer doet verlichten. De zee daarentegen is lichter gemaakt.


Wat is de betekenis?
Ik denk dat de betekenis van dit schilderij is dat als je langzaam in slaap valt en in een droom terecht komt dat je de huidige wereld verlaat en in een andere wereld/omgeving terecht komt. Dit leidt ik af aan de vrouw die op de bank slaapt en langzaam de zee in drijft.


Hoe is het gemaakt?
Dit schilderij is gemaakt van olieverf in allemaal blauwtinten. De voorgrond is wat donkerder (de woonkamer) en de achtergrond (de zee) is wat lichter.


Welke stijl?
De stijl die Rob Gonsalves hanteert bij het maken van zijn werk is magic realism.


Mening
Mijn eerste ingeving bij dit schilderij was wauw. Ik vind het een prachtig schilderij doordat werkelijkheid en fantasie elkaar doorkruizen. Het is een schilderij waar ik uren naar kan kijken. Ook de betekenis die ik eruit opmaak is erg indrukwekkend. Voor mijn gevoel verlaten we ook de werkelijkheid als we in slaap zijn gevallen. Ik ben erg onder de indruk van meneer Gonsalves zijn werk.