vrijdag 24 mei 2013

Modernistisch en Klassiek schilderij beoordelen

Voor de volgende opdracht was het de bedoeling om twee schilderijen te beoordelen. Een klassiek schilderij en een modernistisch schilderij. Hieronder de twee schilderijen met de beschouwing erbij.

 1.

Dit is het schilderij meisje aan het venster van Rembrandt van Rijn uit 1645.

Wat zie je?
Op dit schilderij zie je een meisje, leunend op een venster. Ze kijkt naar buiten en ze lijkt een beetje droevig. Ze heeft roze wangen, maar je weet niet waarom. De achtergrond is wazig, je ziet eigenlijk niet wat daar afgebeeld wordt. Aan haar kleding kun je niet zien hoe oud ze is en of ze een goede afkomst heeft of dat ze 'slechts' een dienstmeisje is.

Wat is de betekenis?
Het is een  meisje dat naar buiten kijkt en als kijker wordt je nieuwsgierig; waar kijkt ze naar? Wie is zij? Door de manier waarop hij haar geschilderd heeft, wordt je interesse gewekt naar haar. Ze lijkt te staren, maar haar ogen staan wel een beetje droevig. Toch zie je dat ze ook een beetje lacht. Er is geen echte betekenis, behalve dat je echt naar dat meisje toegetrokken wordt en dat je wilt weten wie zij is.

Hoe is het gemaakt?
Het schilderij is gemaakt met olieverf. Dit is iets wat Rembrandt vaak doet. Je ziet in dit schilderij, net als in vele andere schilderijen van Rembrandt, een duidelijk contrast. De achtergrond is donker, je ziet eigenlijk niet eens wat er staat. Het meisje, het middelpunt van het schilderij, is licht en is heel gedetailleerd geschilderd.

Welke stijl?
Rembrandt heeft verschillende stijlen en technieken in zijn werk. Kenmerkend is dat veel schilderijen van Rembrandt die zijn geschilderd rond dezelfde tijd als 'meisje aan het venster' somber waren. Het is wel realistisch geschilderd. Voorheen was hij uitbundiger, maar nu kwamen de emoties meer naar voren, dit zie je ook in dit werk terug. Hij schilderde ook meer en meer portretten.

Mening
Ik vind het schilderij bijzonder. Je wordt echt naar het meisje toegetrokken en je weet helemaal niets van haar. Ik wordt erg nieuwsgierig hiervan; waar kijkt ze naar? wie is het? Het schilderij is waarheidsgetrouw, en dat vind ik mooi in een schilderij.

 2.

Dit is het schilderij The Persistence of Memory van Salvador DalĂ­ uit 1931

Wat zie je?
Je ziet een landschap met rotsen op de achtergrond en een soort smeltende klokken verspreid over dit landschap. Er staat ook een dode boom op een soort blok.

Wat is de betekenis?
Je ziet een soort landschap en als je daar daadwerkelijk zou zijn, zou tijd niet echt uitmaken. Het is geen drukke chaotische stad, maar een kaal, leeg landschap. En dat hij juist hierin de klokken tekent is eigenlijk tegenstrijdig, maar tegelijkertijd klopt het ook wel, want de klokken 'smelten' als het ware, dus die doen er niet meer toe.

Hoe is het gemaakt?
Dit schilderij is een olieverf schilderij.

Welke stijl?
Dit schilderij behoort tot het surrealisme.

Mening
Ik vind dit schilderij bijzonder. Ik had het al eerder gezien, en ik weet dat het mij toen al fascineerde, die 'gesmolten' klokken. Vooral de manier waarop het geschilderd is vind ik mooi. Het ziet er realistisch uit, alsof hij het heeft nagetekend. Het komt dus heel realistisch over, terwijl dat het niet is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten