vrijdag 14 juni 2013

Zelfontworpen les - Boerderij

Hieronder hebben wij een lesfasenmodel voor een zelfontworpen les gemaakt. Deze les gaat over het maken van een boerderij. Het is een gezamenlijk klassenproject en omdat een boerderij veel verschillende onderdelen bevat, kan iedereen iets kiezen om te maken waar hij/zij zich goed bij voelt. Het hoeft dus niet verplicht een dier te zijn, maar ook andere onderdelen van de boerderij moeten gemaakt worden! Het lijkt ons leuk om deze les ook echt een keer uit te voeren.

Lesfasenmodel:

Voorbereiding *
Context - Boerderij
Belevingswereld - Dieren
Basisplan – We maken met z’n alle een boerderij van (fimo)klei.
Opdracht en randvoorwaarden – Er moeten minimaal 5 verschillende dieren gemaakt worden en minimaal 8 verschillende voorwerpen. Denk hierbij aan een voederbak, een gieter, een bezem en een schuur.
 
Doelen  
Beeldend doel: - Het moet een boerderij worden met dieren en boerderij voorwerpen.
Technisch doel: - Het is de bedoeling dat de leerlingen leren omgaan met fimoklei.
 
 
Receptie
/Oriëntatie *
Introduceren
Beeldcultuur – We kijken met de klas een stukje van Barnyard en beginnen een gesprek over een boerderij. Tegelijkertijd maken we een woordweb met de dingen die op een boerderij de vinden zijn.
 
 
Informeren
Beeldbeschouwen – We bespreken gezamenlijk het stukje Barnyard en bedenken hierbij wat er allemaal aanwezig is op een boerderij en dus ook wat wij straks moeten gaan maken. Zoals hierboven al is beschreven, komt er dan ook een woordweb bij. Ik vraag de leerlingen van tevoren ook om goed op de details van de boerderij te letten.
*
Instrueren
Beeldend Probleem – Nadat de boerderij af is moet er iets mee gebeuren. We laten de kinderen hierbij beslissen wat dit is. Denk hierbij aan verandering van lente naar herfst of een dergelijke verandering.
 

hier volgt een verduidelijking van het beeldmateriaal. We kijken gezamenlijk de trailer van een Barnyard-Film (http://www.youtube.com/watch?v=l2alaKxvH8E). Dan vragen we of iemand dit tv programma kent en zo activeren we de voorkennis en trekken we de aandacht. Dan schakelen we over op het onderwerp 'boerderij'. Want wat komt er allemaal voor op een boerderij? Denk hierbij aan Barnyard (de hoofdpersonen zijn verschillende boerderijdieren, maar denk ook aan de trekker van de boer, etc.). We maken dan ook met z'n allen een groot woordweb met allerlei voorwerpen en dieren die op een boerderij voorkomen. Daarna volgt de uitleg van de opdracht.

Hieronder staat de beoordelingsmatrix:

Beoordelings- matrix
Onvoldoende
 
Voldoende
Goed
Het gebruik van boerderij dieren
Er zijn minder dan 5 dieren gemaakt.
 
(0 punten)
Er zijn 5 dieren gemaakt.
 
 
(2 punten)
Er zijn meer dan 5 dieren gemaakt.
 
 
(3 punten)
Het gebruik van voorwerpen van een boerderij
Er zijn minder dan 8 attributen gemaakt.
 
(0 punten)
Er zijn 8 attributen gemaakt.
 
 
(2 punten)
Er zijn meer dan 8 attributen gemaakt.
 
(3 punten)
Inzet
De leerling toont geen inzet in het werk dat hij/zij moet verrichten.
 
 
(0 punten)
De leerling doet wat hij/zij moet doen.
 
 
 
(3 punten)
De leerlingen tonen veel enthousiasme en inzet bij deze opdracht.
 
(4 punten)

donderdag 13 juni 2013

Klassiek schilderij met Postmoderne versie


 
Hierboven zie je als eerste het bekende schilderij van Johannes Vermeer Het meisje met de parel. De onderste foto is gemaakt door mijzelf, en moet lijken op het schilderij. Er is alleen wel iets moderns aan toegevoegd. Er zijn namelijk iPod-oortjes aan toegevoegd, waaraan je kunt zien dat het iets is uit deze tijd. Zo is er een moderne versie gemaakt van een oud schilderij.
 

woensdag 12 juni 2013

Modernistisch en Klassiek schilderij beoordelen 2


Dit is de Mary Magdalene, gemaakt door Jan van Scorel in 1530

 
Wat zie je?
Het eerste wat opvalt is de vrouw. De vrouw zit op de voorgrond. Ze heeft een erg bleke huid, ze heeft een blauw/rode jurk aan en heeft een pot/faas is haar handen. De vrouw zit op de grond voor een boom. De boom is aan de ene kan dood/afgestorven en aan de andere kant is de boom in bloei. Op de achtergrond zie je bergen en begroeiing. En ik lijk een meer te herkennen tussen de boom en de vrouw in.


Wat is de betekenis?
Ik denk dat de pot die de vrouw in haar handen heeft een urne is. Als dat zo is zit hier de as resten van haar geliefde in. De boom toont tegelijk dood en leven. De boom was afgestorven maar heeft een nieuwe start gemaakt en staat in bloei. De geliefde van de vrouw is overleden  en de vrouw moet verder gaan met haar leven. De voorgrond is donker en de achtergrond is licht. Het leven is niet somber maar het wordt vanzelf weer beter.


Hoe is het gemaakt?
Het geschilderij is gemaakt van olieverf. In dit schilderij zie 2 vormen van contrast. De voorgrond is donker de achtergrond is licht. En er is leven en dood. De vrouw staat in het middelpunt.


Welke stijl?
Het werk van Jan van Scorel behoort tot de noordelijke renaissance. Deze stroming kenmerkt zich doordat zij zich op een aantal vlakken losmaakt van de laatmiddeleeuwse beeldende kunst en cultuur.

Mening
Ik vind het een mooi schilderij. Vooral omdat je lang kan nadenken over de diepere betekenis ervan. Op het eerste gezicht oogt het somber. Maar als je kijkt naar de boom zou je ervan uit kunnen gaan dat er een stijgende lijn zal komen in het leven van de vrouw.






Het schilderij Making waves is van Rob Gonsalves. Jaartal onbekend.


Wat zie je?
Je ziet een woonkamer dat langzaamaan veranderd in de zee. Het schilderij is gemaakt met allemaal blauwtinten. Hierdoor valt direct de paarse stoel op. Verder is het in het huis donker en brand er 1 kaars die de kamer doet verlichten. De zee daarentegen is lichter gemaakt.


Wat is de betekenis?
Ik denk dat de betekenis van dit schilderij is dat als je langzaam in slaap valt en in een droom terecht komt dat je de huidige wereld verlaat en in een andere wereld/omgeving terecht komt. Dit leidt ik af aan de vrouw die op de bank slaapt en langzaam de zee in drijft.


Hoe is het gemaakt?
Dit schilderij is gemaakt van olieverf in allemaal blauwtinten. De voorgrond is wat donkerder (de woonkamer) en de achtergrond (de zee) is wat lichter.


Welke stijl?
De stijl die Rob Gonsalves hanteert bij het maken van zijn werk is magic realism.


Mening
Mijn eerste ingeving bij dit schilderij was wauw. Ik vind het een prachtig schilderij doordat werkelijkheid en fantasie elkaar doorkruizen. Het is een schilderij waar ik uren naar kan kijken. Ook de betekenis die ik eruit opmaak is erg indrukwekkend. Voor mijn gevoel verlaten we ook de werkelijkheid als we in slaap zijn gevallen. Ik ben erg onder de indruk van meneer Gonsalves zijn werk.


vrijdag 24 mei 2013

Modernistisch en Klassiek schilderij beoordelen

Voor de volgende opdracht was het de bedoeling om twee schilderijen te beoordelen. Een klassiek schilderij en een modernistisch schilderij. Hieronder de twee schilderijen met de beschouwing erbij.

 1.

Dit is het schilderij meisje aan het venster van Rembrandt van Rijn uit 1645.

Wat zie je?
Op dit schilderij zie je een meisje, leunend op een venster. Ze kijkt naar buiten en ze lijkt een beetje droevig. Ze heeft roze wangen, maar je weet niet waarom. De achtergrond is wazig, je ziet eigenlijk niet wat daar afgebeeld wordt. Aan haar kleding kun je niet zien hoe oud ze is en of ze een goede afkomst heeft of dat ze 'slechts' een dienstmeisje is.

Wat is de betekenis?
Het is een  meisje dat naar buiten kijkt en als kijker wordt je nieuwsgierig; waar kijkt ze naar? Wie is zij? Door de manier waarop hij haar geschilderd heeft, wordt je interesse gewekt naar haar. Ze lijkt te staren, maar haar ogen staan wel een beetje droevig. Toch zie je dat ze ook een beetje lacht. Er is geen echte betekenis, behalve dat je echt naar dat meisje toegetrokken wordt en dat je wilt weten wie zij is.

Hoe is het gemaakt?
Het schilderij is gemaakt met olieverf. Dit is iets wat Rembrandt vaak doet. Je ziet in dit schilderij, net als in vele andere schilderijen van Rembrandt, een duidelijk contrast. De achtergrond is donker, je ziet eigenlijk niet eens wat er staat. Het meisje, het middelpunt van het schilderij, is licht en is heel gedetailleerd geschilderd.

Welke stijl?
Rembrandt heeft verschillende stijlen en technieken in zijn werk. Kenmerkend is dat veel schilderijen van Rembrandt die zijn geschilderd rond dezelfde tijd als 'meisje aan het venster' somber waren. Het is wel realistisch geschilderd. Voorheen was hij uitbundiger, maar nu kwamen de emoties meer naar voren, dit zie je ook in dit werk terug. Hij schilderde ook meer en meer portretten.

Mening
Ik vind het schilderij bijzonder. Je wordt echt naar het meisje toegetrokken en je weet helemaal niets van haar. Ik wordt erg nieuwsgierig hiervan; waar kijkt ze naar? wie is het? Het schilderij is waarheidsgetrouw, en dat vind ik mooi in een schilderij.

 2.

Dit is het schilderij The Persistence of Memory van Salvador Dalí uit 1931

Wat zie je?
Je ziet een landschap met rotsen op de achtergrond en een soort smeltende klokken verspreid over dit landschap. Er staat ook een dode boom op een soort blok.

Wat is de betekenis?
Je ziet een soort landschap en als je daar daadwerkelijk zou zijn, zou tijd niet echt uitmaken. Het is geen drukke chaotische stad, maar een kaal, leeg landschap. En dat hij juist hierin de klokken tekent is eigenlijk tegenstrijdig, maar tegelijkertijd klopt het ook wel, want de klokken 'smelten' als het ware, dus die doen er niet meer toe.

Hoe is het gemaakt?
Dit schilderij is een olieverf schilderij.

Welke stijl?
Dit schilderij behoort tot het surrealisme.

Mening
Ik vind dit schilderij bijzonder. Ik had het al eerder gezien, en ik weet dat het mij toen al fascineerde, die 'gesmolten' klokken. Vooral de manier waarop het geschilderd is vind ik mooi. Het ziet er realistisch uit, alsof hij het heeft nagetekend. Het komt dus heel realistisch over, terwijl dat het niet is.

omgebouwde methode-les, volgens lesfasenmodel

Voor de volgende opdracht hebben wij een les gekregen. Het was de bedoeling dat wij deze les zouden 'vervormen' tot een leuke beeldende vormingles. Hieronder het lesfasenmodel met de matrix voor beoordeling. Helemaal onderaan kun je een beoordeling vinden van een ander groepje uit de klas (Linda Bakker)

Lesfasenmodel:
Voorbereiding *
Context
Belevingswereld
Het circus
Basisplan
Opdracht en randvoorwaarden
De leerlingen gaan een circusartiest maken met verschillende materialen. De leerlingen krijgen een wc-rol, een piepschuim balletje en een bamboestokje. De leerlingen maken hiermee een handpop. Zodra je het stokje omhoog duwt, komen het hoofd en de romp uit de wc-rol omhoog. De leerlingen kiezen zelf een circusartiest uit en mogen zelf bepalen hoe hij/zij eruit komt te zien.
Doelen
Beeldend doel:
De leerlingen maken een circusartiest na.
 
Technisch doel:
De leerlingen maken een handpop die je omhoog en naar beneden kunt doen door middel van het bamboestokje.
Receptie
/
Oriëntatie *
Introduceren
Beeldcultuur
We introduceren het thema ‘circus’ met een filmpje over het circus, waar verschillende artiesten al in voorkomen (ter inspiratie en introductie)
 
Informeren
Beeldbeschouwen
 
*
Instrueren
Beeldend Probleem
Er moet een circusartiest gemaakt worden, en het moet een handpop zijn. Je maakt het bolletje vast aan het stokje en dit doe je dan door het wc-rolletje heen. Dan moet het natuurlijk wel nog vast gemaakt worden. Dit doe je met stof. Je mag zelf weten hoe het er uiteindelijk uit komt te zien, maar onthoud dat het een handpop moet worden en dat het een circusartiest moet zijn.
Productie
/Uitvoering
Observeren
Beeldend Vermogen
 
Begeleiden
Werkprocessen
 
Afronden
Tijdsmanagement
Reflectie
/Nabeschouwing *
Nabespreken
Reflecteren
We bespreken het in een kring na. De leerlingen komen in groepjes naar voren met hun handpop. De andere leerlingen kijken wat het is. (de leerkracht ondersteunt hierin en stelt eventueel vragen aan de leerling die zijn pop laat zien). Ook letten we dan gezamenlijk op de punten waar ze op moesten letten.
*
Beoordelen
Beoordelingscriteria (matrix)
De pop moet aan een aantal criteria voldoen. Het moet een bewegende handpop zijn. Daarnaast moet het een circusartiest zijn. Ook moet er gewerkt worden met stof en ander kosteloos materiaal.
 
Presenteren
Presentatievorm
Evaluatie
Evalueren
Opdracht en randvoorwaarden

Matrix voor beoordeling:

Beoordeling
Onvoldoende
Voldoende
Goed
Punten
Techniek
De pop kan niet bewegen (1 p)
De pop beweegt wel, maar het loopt niet soepel (2 p)
De pop beweegt volgens het mechanism (3 p)
 
Materiaal
Er is geen gebruik gemaakt van stof of kosteloos materiaal (1 p)
Er is minimaal gebruik gemaakt van stof en kosteloos materiaal (2 p)
Het werk is gemaakt met veel verschillende materialen, waaronder stof en kosteloos materiaal (3 p)
 
Vorm
Het werk ziet er niet uit als een poppetje (1 p)
Het werk ziet eruit als een poppetje, maar niet als circusartiest (2 p)
Het werk is duidelijk herkenbaar als circusartiest. (4 p)
 

Hieronder de beoordeling door Linda Bakker:

Wordt er rekening gehouden met de belevingswereld van de kinderen?
Ja er wordt hier rekening mee gehouden. Het thema is circus. Dit maakt kinderen enthousiast. Ze kennen het circus en willen daar waarschijnlijk graag mee aan de slag.
Is de inleiding motiverend voor de kinderen?
Ja de inleiding is erg motiverend. Ze gebruiken als introductie een filmpje van circus Rens.
Hierdoor hebben de kinderen ook meteen een idee voor hun handpop. Ze zien verschillende artiesten op het filmpje.

De opdracht: is er spraken van een beeldend probleem?
Ja er is spraken van een beeldend probleem. Het uiteindelijke doel is: Handpop die eruit ziet als een circus artiest.
Worden de leerlingen door de lesopzet gestimuleerd tot eigen vormgeving?
Ja de leerlingen worden gestimuleerd omdat ze zelf mogen weten hoe hun circus artiest eruit ziet. Het ene kind zou voor een moeilijkere vorm kiezen dan het andere kind.

Is het beeld materiaal adequaat gekozen?
Misschien is het leuk om te werken met stof ook om jasjes enzovoort te maken. Touw voor haar.

Straalt het gekozen beeldmateriaal de huidige tijd uit?
Circus zie je nog steeds heel erg veel, hand poppen wat minder. Het materiaal kan misschien wat meer van nu.

Verbeter punten:
Neem een voorbeeld mee van een handpop. Het is erg moeilijk voor te stellen hoe het in elkaar zit. Geef ze ook ideeën.

Sterk onderdeel:
De creativiteit die de kinderen kwijt kunnen bij deze opdracht. 

donderdag 23 mei 2013

kindertekeningen


Wij moesten voor school kinder tekeningen beoordelen. Hieronder is een tekening van de onderbouw. middenbouw en bovenbouw. Met een korte beschrijving
 
 
 
Tekening 1:
Onderbouw groep 3:
Categorie vorm: krabbels.
Er is hier op deze tekening niet iets duidelijk te herkennen. Het zijn losse krabbels/strepen door elkaar.

 
 
Tekening 2:
Middenbouw groep 4:
Categorie kleur: Symbolische kleuren
Er is gebruik gemaakt van de kleur oranje, de symbolische kleur van Koninginnedag.
Categorie vorm: Herhaling motief
Er is gebruik gemaakt van een herhaling van het motief 'hartje'.
Categorie compositie: afzonderlijke plaatsing
De leerling heeft de harten afzonderlijk geplaatst. Ze overlappen elkaar niet.
 
 

Tekening 3:
Bovenbouw groep 6:
Categorie vorm: Schema
De leerling heeft de personen steeds op dezelfde manier getekend volgens zijn vaste schema.
Categorie kleur: symbolische kleur
Hij heeft symbolische kleuren gebruikt voor de zee, voor een ijshoorntje, voor een disco bal en voor een hond.